Google Ads Reklam Ajansı

Google Ads Reklamlarıyla İlk Sıraya Çıkmak

Google Ads reklamları, Google’da ilk sıraya çıkmanın en kolay, en hızlı ve çoğu zaman da en etkili yoludur. Google Ads kullanarak sizler de dilediğiniz kelimede, istediğiniz ülkede ya da şehirde herhangi bir zaman diliminde Google arama sonuçlarında ilk sıraya çıkabilirsiniz. İlk sıraya çıkabilmeniz için reklam oluştururken belli başlı unsurları en doğru ve en etkili şekilde kullanmanız gerekiyor. Google Ads reklamlarıyla ilk sıraya nasıl çıkarım sorusunun cevabı için, uygulamanız gerekenleri aşağıda adım adım anlatmak istedik.

Google Ads Nasıl Çalışır?

Öncelikle sistemin nasıl işlediğini bilmek, bu yola çıkarken en önemli adımdır. Google Ads’in işleyişi, internet reklamcılığı sektöründeki diğer tüm şirketlerden daha kolay ve anlaşılırdır. Sizler de hemen bir Google Ads hesabı oluşturarak sadece birkaç adımı tamamladıktan sonra Google arama sonuçlarında ilk sırada yer alabilirsiniz. İşletmenize en uygun anahtar kelimeyi seçip, günlük bütçenizi belirledikten sonra reklamınız Google tarafından yayına alınır.

Reklamınız Google tarafından yayına alındıktan sonra eğer seçtiğiniz anahtar kelimeyi Google’da arayan bir kullanıcı olursa, arama sonuçlarının üst veya sağ kısmında reklamınız görüntülenir. Seçtiğiniz anahtar kelimeyi sizden önce seçmiş olan ya da sizden sonra da seçecek başka kullanıcılar olabilir. Reklamınız organik arama sonuçlarının üstündeki 4 reklam sonucunun içinde ya da organik sonuçların altındaki 3 reklam sonucunun içindeki alandan bir tanesinde yer alır. Bu sıralamayı vermiş olduğunuz maksimum tıklama başı teklif ve kalite puanı çarpımı sonucunda hesaplanan sıralama değeri belirliyor. Google Ads’te aynı anahtar kelimeye reklam veren birçok kişi var ancak günlük en yüksek rakamı belirleyen kişinin reklamı en üstte yer alacak demek doğru değildir. Bunun yerine en iyi sıralama değerine sahip reklam veren en üst sırada yer alır demek daha doğrudur. Sıralamanın işleyişi, vermiş olduğunuz teklif ve anahtar kelime kalite puanınızın çarpımıyla oluşur ve reklamlarınızın yayında olduğu süre zarfında almış olduğunuz tıklamalarla birlikte, oluşan tıklama oranınızdan etkilenerek değişkenlik gösterebilir. Genelde tüm reklamverenler hedef anahtar kelimelerde ilk sırada yer almak isterler. Bu hedef için yapılması gereken iyileştirmeleri aşağıda sıralıyor olacağız.

Anahtar Kelime Seçimi

Google Ads’in en hassas noktası şüphesiz ki anahtar kelimelerdir. Sonuç itibariyle, yanlış bir anahtar kelime ile reklamınız ve tüm çabalarınız boşa gidebilir. Reklam ile ilgili en doğru anahtar kelimeyi belirleyebilmek için önceden bir analiz yapmanız ve birçok anahtar kelime türetmeniz gerekir. Biz buna “anahtar kelime analizi” diyoruz. Analizi tamamlandıktan sonra anahtar kelimelerden en ilişkili olanı seçerek iyi bir reklam çalışması yaparsınız. Reklamınız doğru anahtar kelimeler sayesinde beklentilerinizin üzerinde bir performans bile gösterebilir. Doğru anahtar kelime seçiminden sonra da anahtar kelime eşleme seçeneklerine dikkat ederek hedefinizle alakalı olmayan tıklamalardan kaçınmalı ve geniş, sıralı, tam ve plus olmak üzere doğru eşleme seçeneğini belirlemelisiniz.

Reklamlarınızı yayınlayıp ilk gösterim ve tıklamalarınızı almaya başladıktan belirli bir süre sonra, örneğin ertesi gün ya da bir hafta sonra ilgili olmadığını gördüğünüz anahtar kelimeleri duraklatabilirsiniz. Gerçekten ilgili olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimelerde ilk sıralarda değilseniz tekliflerinizi arttırabilirsiniz. Henüz Google Analytics verilerine bakmadığınızı düşünerek bunları öneriyoruz. Eğer Google Analytics bağlantınız çalışıyor ve dönüşümleri ölçüyorsanız verileri analiz ederek karar vermeniz çok daha doğru olacaktır. Örneğin, iki farklı anahtar kelime için de 70’er tıklama aldığınızı düşünün ve Google Analytics verilerine baktığınızda birinci kelimede 6 dönüşüm varken diğerinde hiç dönüşüm yoksa karar verebilir ya da biraz daha tıklama almayı bekleyerek 250 tıklamadan sonra aksiyon almayı tercih edebilirsiniz. Az dönüşüm getiren ve dönüşüm getirisi neredeyse zarar ettirmeye başlayan kelimeleri duraklatabilirsiniz.

Analiz Yapmak

Anahtar kelime arayışındayken doğru anahtar kelimeyi belirlemede size en çok yardımcı olacak araçlardan biri Google Ads Anahtar Kelime Aracı’dır. Burada belirlemiş olduğunuz anahtar kelimelerin aranma hacimlerini de Google Arama Trendlerinden kontrol edebilirsiniz. Ayrıca belirlemiş olduğunuz anahtar kelimelerde, kendiniz arama yaparak reklam veren rakiplerinizi de inceleyip gerekli değerlendirmeler yapabilirsiniz. Bu konuda kullanabileceğiniz bir diğer dış araç olarak Semrush ’tan faydalanabilirsiniz.

Sektörünüzünden, Ads reklamlarında etkili olmayı başaran firmaları veya kullanıcıları gözlemleyerek, reklam sürecinde nasıl bir yol izlediklerini araştırabilir ve yapmanız gerekenleri daha iyi kavrayarak bu doğrultuda kendinize bir yol çizebilirsiniz.

Reklam Metni ve Kalite Puanlarını İyileştirmek

En az diğer unsurlar kadar reklam metinlerinin de reklamın başarısı üzerinde büyük bir rolü vardır. Reklam metinlerinin ilgi çekmesi, reklamı özetler nitelikte olması ve dikkat çekerek hedefe yönlendirir olması gerekir. Reklam metinlerinin tıklanma oranının yüksek olması Google Ads kalite puanını olumlu yönde etkiler. Kalite puanı da reklam sıralamasını etkilediği için reklam metinlerinin en doğru şekilde yazılmasını öneriyoruz. Bunun için testler yapabilir ya da birden fazla reklam metni oluşturarak en iyi sonucu veren ve en çok tıklama oranlarına sahip olanlar arasında değerlendirmeler yapmanızı tavsiye ederiz. Kısaca bunun için reklam metinlerinde A/B testi yapmanızı öneriyoruz. Reklam metinlerinin kalite puanını nasıl etkilediğini Google net bir şekilde oransal olarak vermiyor ancak bizim bu konudaki tahminlerimizin yüzde 99’a kadar doğru olduğunu da belirtmek isteriz. Yapmış olduğumuz yüzlerce test sonucunda kalite puanı hesaplanırken, reklam metninin ortalamanın üzerinde ya da altında sonuç vermesinin nasıl bir yüzdeye sahip olduğunu anlayabilmeyi başardık. Sizde yüzlerce hesap yaparak bu sonuca rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Günlük Bütçe Takibi

Seçtiğiniz anahtar kelimeyi sizden önce seçen veya sizden sonra da seçecek olan başka kullanıcıların da olacağını varsayarsak, aynı anahtar kelimede birden çok reklam veren olabilir. Reklam sıralamanızı kalite puanı dışında etkileyen diğer unsur vermeye razı olduğunuz tekliftir. Günlük bütçeniz doğrultusunda alacağınız tıklamalarla gelen ilişkili ziyaretçiler reklam performansınızı ve elde edeceğiniz geri dönüşleri olumlu yönde etkileyecektir. Kalite puanınızı yükselterek, bir tıklama için ödeyeceğiniz ortalama maliyetinizi düşürmeniz ve günlük bütçenizi en efektif şekilde belirlemeniz, hedeflediğiniz reklam sıralamasında minimum bütçeyle maksimum performansı sağlamanıza büyük fayda sağlayacaktır. Günlük bütçenizin 200 TL olduğunu düşünün ve yirmi dört saat reklam vermenize imkan sağlıyor. Günün sonunda 4 bin lira ciro elde ediyorsunuz ve karlılığınız yüzde 25 ise, bu ticaret sizin için keyifli olabilir. Diyelim ki, günlük 200 TL bütçe kampanya seviyesinde sınırlı bütçe uyarısı veriyor ve Google’ın önerisi 436 TL. Bu durumda günlük bütçenizi arttırmanızı tavsiye ederiz. İlk başlarda hemen istenen rakama çıkmanıza gerek yok ama en azından yüzde 30’luk bir artış yaparak 260 TL’ye yükselttiğinizde, bir haftalık gözlem ile cironuza ne kadar katkı sağladığını görebilirsiniz. Bu sayede daha fazla ilk sıralarda yer alabilirsiniz. Yine örnekte olduğu gibi, bütçenizi 436 rakamına çıkardığınızda hiçbir gösterim kaybı yaşamazsanız. Bu sayede de Google Ads reklamlarında ilk sıralarda gösterim alarak performansınızı en üst seviyeye çıkarmış olursunuz. Bütçe artırma ve azaltma işlemi, yapabileceğiniz testlerden yalnızca bir tanesidir.

Zaman Planlaması

Reklam oluştururken doğru hedef kitleye gösterilen anahtar kelimeler sayesinde zaten başarıya ulaşılıyor. Ancak doğru zaman aralığını belirlemek reklamın etkileşim ve performansını katbekat artırmaya yardımcı olacaktır. Kullanıcıların hangi kelimeyi ne zaman aradığını, bu aramaların hangi saatler arasında en yüksek seviyeye çıktığını ve hangi saatlerde çok düşük kaldığını belirleyerek reklam yayın saatlerini belirleyebilirsiniz. Bu sayede reklam vermek istediğiniz doğru saatleri belirleyebilir ya da en yoğun saatlerde rekabet de artıyorsa teklifleri o saatler arasında arttırabilirsiniz. Örneğin; 09:00 – 16:00 saatleri arasında bazı anahtar kelimeler çok aranıyorsa, o saat dilimleri arasında tekliflerinizi yüzde 30 artırabilirsiniz. Belirlediğiniz bu değişikliklerin etkisiyle kimi zaman en üstte yer alabilir ve rakiplerinize göre daha fazla performans elde elde edebilirsiniz. Tabii ki tahminle tüm süreci yönetiyor olamayacaksınız. Bu nedenle Google Analytics verilerinizi takip ederek geri dönüşümlerinizi tespit etmeli ve en iyi saatleri belirlemelisiniz. En iyi geri dönüş getiren saatlerin hafta içi saat 10:00 ile 14:30 arasında gerçekleştğini varsayalım. Bu saat dilimleri arasında tekliflerinizi otomatik olarak artırabilirsiniz. Aynı stratejiyi haftanın ya da ayın belirli günleri için de belirleyebilirsiniz.

Google Ads Uzmanları

Google Ads uzmanları sertifikalı ve Google Ads hakkında yeterli yetkinliğe sahip olan kişilerdir. Sizin için reklamlarınızı planlar, oluşturur, kontrol eder, iyileştirir ve yönetirler. Bir Google Ads uzmanı ile çalışmanın en büyük artısı, maliyetlerinizi minimum seviyede tutarak size en yüksek getiriyi sağlayabilmeniz için yardımcı olmasıdır. Yani en düşük olarak kabul edebileceğiniz maliyetle sizi hedef getiri seviyenize ulaştırabilmesidir. Bunun için Google Ads uzmanlarının her zaman test yapmaya ihtiyacı vardır. Eğer 6 ay boyunca her şey mükemmel giderken bir anda işlerin zayıfladığını hissederseniz bu Google Ads uzmanının yeterli testleri yapmamış olmasından ya da size sunduğu test önerilerini kabul etmemenizden kaynaklı olabilir. Bu nedenle asla test etmekten vazgeçmeyin ve sürekli yeni şeyleri denemek için bir test bütçesi ayırın. Bunu sonsuz bir maden kaynağı aramak gibi görmenizde fayda var. Olası kaynak sorununda, süper olduğunu düşündüğünüz her şey bir anda toz olup kaybolabilir; bu nedenle test test ve yine test.  Gerek reklamlarınızın iyileştirilerek maliyetlerinizin düşürülmesi gerekse de doğru bütçe tespitleri ve en iyi geri dönüşü sağlayacak yatırımların tespiti için, Google Ads reklam yönetim uzmanlarından destek almaktan çekinmeyin. Farklı sektörlerden ve birden fazla reklam hesabı yönetmiş bir Google Ads uzmanı, hem zamanla elde ettiği deneyimi hem de veriye dayalı karar verebilme alışkanlığı sayesinde işlerinizi kolaylaştırıp hedeflerinize ulaşmanızda size yol gösterebilir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *